Pilot leerlijn ‘Burgerschap en Vrijheid’ in het Airborne Museum

In februari ging de pilot mbo-leerlijn ‘Burgerschap en Vrijheid’ van start in het Airborne Museum. Leerlingen van RijnIJssel binnen de opleiding Handhaving en de opleiding Beveiliging kregen les in het museum over het thema vrijheid.

Mbo-leerlijn Burgerschap en Vrijheid
Erfgoed Gelderland ontwikkelde samen met deelnemende musea en scholen de mbo-leerlijn ‘Burgerschap en Vrijheid’, onderdeel van ‘Gelderland in Vrijheid‘. De leerlijn laat studenten in vijf tot acht lessen kennismaken met de waarde van vrijheid, in het verleden maar ook nu. Bij dit programma is een bezoek aan een museum dat zich bezighoudt met de Tweede Wereldoorlog inbegrepen. De betrokken musea zijn: het Airborne Museum, Vrijheidsmuseum, Onderduikmuseum Aalten en het Apeldoornsche Bosch. In deze musea zullen studenten het thema vrijheid bespreken aan de hand van eigen inzichten en historische gebeurtenissen. Zo trekt de leerlijn een verband tussen vrijheid in het verleden en heden. De methode oral history speelt voor dit educatieve programma een grote rol. Via de ervaringen van anderen, kunnen studenten verder reflecteren op het thema vrijheid. Uiteindelijk zullen de studenten ook zelf een oral history interview afnemen.

Pilot in het Airborne Museum
Van 7 tot 11 februari bezochten de mbo-studenten van de opleiding Beveiliging en de opleiding Handhaving van RijnIJssel het Airborne Museum. Het Airborne Museum ontwikkelde hiervoor een nieuw programma, in samenwerking met de docenten en de drie andere deelnemende musea (Vrijheidsmuseum, Onderduikmuseum Aalten en Apeldoorsche Bosch). Het programma: Vrijheid en de Slag om Arnhem. Tijdens dit educatieve programma werden de studenten uitgedaagd om te reflecteren op het thema vrijheid aan de hand van eigen ervaringen en de ervaringen van anderen. De mbo-studenten konden zelf het museum verkennen en bespraken onder begeleiding van museumdocenten actuele vraagstukken, waaronder dienstplicht en keuzevrijheid.

Studenten op bezoek bij het Airborne Museum (foto: Lieselot Verstijnen).

Het verhaal van Anthony Crane
De studenten van RijnIJssel luisterden in het Airborne Museum naar het verhaal van de inmiddels overleden veteraan Anthony Crane. Hij was een van de eerste Britse parachutisten tijdens de slag om Arnhem. Zijn leven, ervaringen en verhalen zijn vastgelegd door middel van oral history interviews. Het Airborne Museum beschikt over veel beeldmateriaal waarin de veteraan Anthony Crane zijn verhaal vertelt. Op deze manier konden zijn ervaringen doorgegeven worden aan volgende generaties. De studenten verdiepten zich gedurende de pilot in het leven van deze veteraan. Ze konden vragen stellen waar hij – vanwege de grote hoeveelheid beschikbaar beeldmateriaal – vaak postuum antwoord op kon geven in filmpjes.

Aan de hand van filmpjes vertelt oorlogsveteraan Anthony Crane zijn persoonlijke verhaal (foto: Lieselot Verstijnen).