De Gelderse Vrijheidsdagen 2023 zijn van start!

Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend. Rijnbrink vindt het belangrijk dat iedereen zich bewust is van onze vrijheid en de waarde daarvan. Daarom organiseren we in 2023 in Gelderland weer speciale Vrijheidsdagen in en samen met de Gelderse bibliotheken en Erfgoed Gelderland. Van maart tot en met september 2023 vinden met behulp van de provincie meerdere Vrijheidsfestivals en activiteiten plaats. We haken in op actuele vragen over democratie, burgerschap, polarisatie, meningsvorming, gender en inclusie of de oorlog in de Oekraïne. Met een speciale focus op jongeren.

Geslaagde aftrap van de Gelderse Vrijheidsfestivals op 11 maart in Ede

In samenwerking met Bibliotheek Gelderland-Zuid, CODA Apeldoorn, Cultura Ede, Kunstwerk! Liemers en Rozet staan dit jaar vijf grote een- of meerdaagse Vrijheidsfestivals gepland. Deze Vrijheidsfestivals organiseren de bibliotheken in samenwerking met het onderwijs, diverse culturele partners en lokale jongeren.

Op 11 maart jl. was de aftrap van het eerste Vrijheidsfestivals in Ede. Daar organiseerde Cultura Ede samen met de jongeren van Plattelands Cultuur Ede een festival over wat vrijheid op het platteland betekent. De dag vond plaats op een speciaal opgebouwd festivalterrein en was onder andere gevuld met een inspirerend Vrijheidscollege van NRC-journalist Karel Smouter, bekend van zijn boek ‘Blauw wit rood: de boerenopstand als spiegel van Nederland’. Hij ging met de jongeren in gesprek over de ervaring van vrijheid op het platteland en de kloof tussen platteland en de stad. Samen met de jongeren is gewerkt aan een Vrijheidsmanifest en de dag werd feestelijk afgesloten met een Vrijheidsdiner en muziek.

Meer Vrijheidsfestivals en een Gelderse Vrijheidscollege tour op de rit

Komende tijd gaan we door met de Vrijheidsfestivals in Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen en Zevenaar. Ook hier haken de Vrijheidsdagen in op thema’s en vragen die leven bij lokale jongeren en werken jongeren zelf ook mee aan de programmering. Zo organiseert CODA Apeldoorn samen met jongeren van het Aventus en het Nederland Debatinstituut een dag in het thema van ‘vrijheid en gesprek’, staan de Vrijheidsdagen in Kunstwerk! Liemers in het teken van de spanning op onze democratie, zet Rozet met jongeren van InDifferent een festival op over identiteit en de vrijheid om te mogen zijn wie je bent en organiseert Bibliotheek Gelderland-Zuid op 5 mei een festival over vrijheid, vluchten en de actualiteit van de oorlog in de Oekraïne. 

Tijdens de Gelderse Vrijheidsdagen worden bovendien samen met Stichting Vrijheidscollege inspirerende en persoonlijke verhalen over vrijheid voor jong en oud gedeeld. Sprekers zoals Tineke Ceelen, Anniek Pfeiffer, Ferry Zandvliet, Lale Gül, Ivan Cudogan, of rapper Fresku inspireren bezoekers van de bibliotheek om na te denken over de waarde van vrijheid. Deze reeks van Vrijheidscolleges in de bibliotheken wordt geleid door moderator Jelko Arts.

Bekijk het programma en meld je aan!

Jongeren in heel Gelderland kunnen gratis meedoen aan de Vrijheidsdagen. Naast de vijf Vrijheidsfestivals vinden er ook diverse Vrijheidsdagactiviteiten plaats in de Gelderse bibliotheken, denk aan de Living Library, interactieve shows van De Kiesmannen of Stichting Nieuwe Helden en het pop-up museum ‘How to survive a Democracy’ en workshops van Stichting Autres Directions. Kortom, dit wil je niet missen!

Meer weten over de Gelderse Vrijheidsdagen? Kijk in de agenda om alle activiteiten omtrent het programma van de Gelderse Vrijheidsdagen te vinden. Check dus snel wat er komende tijd bij jou in de bibliotheek gepland staat en meld je aan!

De Vrijheidsdagen maken onderdeel uit van programma ‘Gelderland in Vrijheid’ en worden mede mogelijk gemaakt door Rijnbrink, Erfgoed Gelderland en Provincie Gelderland. Kijk voor meer informatie opwww.vrijheidgelderland.nl. Neem voor meer informatie contact op met Elisabeth Rullens via elisabeth.rullens@rijnbrink.nl