Gekleurde streep

Vrijheidslezing Jan Slomp

Vrijheidslezing Jan Slomp
5 mei

Fredrik Slomp alias Frits de Zwerver verzet zich al in de jaren dertig in woord en daad tegen de ‘verderfelijke ideologie’ van het nazisme. Hij draagt dat actief uit om anderen daarvan te overtuigen met gevaar voor eigen leven, eerst in Duitsland daarna in Nederland waar hij moet vluchten en onderduikt in de Achterhoek. Zijn zoon Jan heeft dat verzet, het oppakken van zijn vader allemaal bewust meegemaakt. Het heeft ook zijn leven in belangrijke mate bepaald.

Vrede en vrijheid zijn kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Dat bewijst de brute agressie van Rusland met de inval in een soevereine staat en de gevolgen van de bloedige oorlog in Oekraïne.

Welke parallellen zijn er en hoe belangrijk is de rol van burgers nu? Hoe is het gesteld met de weerbaarheid voor de toekomst? Zijn de verhalen van de voorvechters van rechtvaardigheid en democratische waarden nog relevant voor vandaag? Hebben wij nieuwe morele ankers nodig?

In de lezing gaat Jan Slomp – net als zijn vader ook dominee – in op deze levensvragen vanuit de ervaringen van de gebeurtenissen van de oorlog en de invloed daarvan op het gezin Slomp.

De avond is zowel live bij te wonen in de Koppelkerk of te volgen via livestream.

Meer informatie:

info@onderduikmuseum.nl / 0543 471797

Jan Slomp (89) studeerde theologie en werd in 1962 predikant in het Groningse Zijldijk. In 1964 vertrok hij voor 13 jaar naar Pakistan om daar te werken als islamoloog in dienst van de kerken. In 1994 kreeg hij een eredoctoraat van de Protestants Theologische Universiteit. Slomp woont met zijn vrouw in Leusden-Zuid. Zijn verhaal is te zien in het Verzetsmuseum Junior Amsterdam en het Nationaal Onderduikmuseum Aalten.

De gereformeerde predikant Fredrik Slomp groeit onder de schuilnaam Frits de Zwerver samen met Heleen Kuipers-Rietberg (Tante Riek) uit tot initiator van het landelijk verzet en de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Samen met de Landelijke Knokploegen (LKP) vormt de LO de kern van het verzet tegen de nazi’s in bezet Nederland.

In 2020 werd de bijbel van Fredrik Slomp door zijn zoon overgedragen voor de collectie van het Nationaal Onderduikmuseum

https://www.youtube.com/watch?v=WlrDarrwC6c

 

Bezoekersinformatie

Datum
5 mei 2022
Locatie
Koppelstraat 35
7126 AG Bredevoort
Entree
12.5
Organisator
https://nationaalonderduikmuseum.nl