Gekleurde streep

Vrijheidscollege met Lale Gül – Vrijheidsdagen bij CODA

Vrijheidscollege met Lale Gül – Vrijheidsdagen bij CODA
13 mei

In het kader van de Gelderse Vrijheidsdagen komt schrijver Lale Gül op zaterdag 13 mei naar CODA. Haar debuutroman werd bejubeld en verguisd: de bestseller ‘Ik ga leven’ had een explosief effect in streng islamitische kringen. Güls vrijheidscollege gaat over de vrijheid van het individu ten opzichte van het collectief.

Lale Gül (1997) debuteerde in 2021 op drieëntwintigjarige leeftijd met ‘Ik ga leven’, dat een inkijk bood in de gemeenschap waarin ze opgroeide. In deze autobiografische roman beschrijft Gül haar worsteling met de verwachtingen van haar streng islamitische ouders en omgeving, en waaraan ze zich steeds meer onttrekt. Als jonge, hoogopgeleide en rebelse jonge vrouw past ze niet meer in het plaatje van haar ouders, wat leidt tot conflicten. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek en is ze columnist bij o.a. het Parool. Elsevier Weekblad riep haar in 2021 uit tot Nederlander van het jaar.

Lale Gül: “Als vrijheid beknot wordt door de verwachtingen die ouders van je hebben, gebaseerd op strenge religieuze normen en waarin mannen en vrouwen structureel anders worden behandeld, dan heb je geen vrijheid om jezelf te zijn en te ontwikkelen. Dus moest ik afscheid nemen van die ouderlijke omgeving. En dat is moeilijk, maar ook een opluchting”.

Fotografie: Annaleen Louwes 

Bezoekersinformatie

Datum
13 mei 2023
Locatie
CODA Apeldoorn Vosselmanstraat 299
7311 CL Apeldoorn
Organisator
CODA