Gekleurde streep

Theatervoorstelling Antigone

Theatervoorstelling Antigone
30
mei
-
9
jun

Het klassieke toneelstuk Antigone wordt gespeeld door Jongerentheatergroep Wolf. De spelers van JTG Wolf zijn jongeren tussen de 15 en 21 jaar, afkomstig uit de regio.

Antigone van Sophokles vertelt het verhaal van een jonge vrouw die zich verzet tegen de staatswetten. Haar beide broers komen om in een oorlog, maar van koning Kreon mag ze maar één van hen begraven. De ander wordt buiten de stadsmuur gelegd, omdat hij een landverrader zou zijn. Een toneeltekst van 2500 jaar geleden, met een thema dat nog steeds actueel is: hoe kun je als individu je geweten rijmen met de wetten die van hogerhand worden opgelegd? Wie bepaalt bovendien wat die wetten zijn? Kreon ontpopt zich in de loop van het stuk steeds meer als tiran, maar vanuit welk volmacht handelt hij eigenlijk? Hoe beperkt hij hierin de vrijheid van Antigone om haar broer te begraven?

Sinds een paar jaar zijn er veel protestbewegingen in de wereld. Machtsstructuren worden actief bevraagd, juist ook door jongeren. Antigone behandelt de vraag: hoe geef je constructief vorm aan je eigen stem? Wat betekent het om in (on)vrijheid te leven?

Bezoekersinformatie

Datum
30 mei t/m 9 jun 2023
Locatie
Harderwijk
Organisator
Bibliotheek Noordwest-Veluwe en JTG Wolf