Tentoonstelling Jongeren in de Vuurlinie
Een augmented reality-beleving van unieke oorlogsdagboeken in de Stevenskerk
Hoe is het om in een stad te leven die in de frontlinie van een oorlog ligt? Van 1 oktober tot en met 23 oktober 2023 kun je in de St. Stevenskerk in Nijmegen een unieke expositie ervaren waar geschiedenis en technologie samenkomen.
Unieke dagboeken
Hoe zag het leven eruit voor inwoners van Nijmegen tussen september 1944 en mei 1945, toen de stad na het mislukken van Operatie Market Garden in de frontlinie kwam te liggen? Hoe ervoeren zij de strijd die in en om de stad werd uitgevochten? Aan de hand van meer dan honderd dagboeken dook historicus Joost Rosendaal in de persoonlijke verhalen van echte Nijmegenaren. Deze unieke dagboeken vormen de basis van de tentoonstelling Jongeren in de Vuurlinie, georganiseerd door het Radboud Insitute for Culture and History.
Augmented Reality
De interactieve tentoonstelling voert je als bezoeker mee naar het Nijmegen van 1944-1945. In de nissen van de kooromgang van de Stevenskerk worden dagboekverhalen tot leven gebracht door middel van augmented reality. Met een smartphone of tablet (te leen bij de expositie) scan je een object. Op je scherm start een levendige vertelling. Dankzij oorspronkelijke filmbeelden, foto’s en geluidsfragmenten stap je zo rechtstreeks in het verleden.
Naast augmented reality worden ook oorspronkelijke materialen tentoongesteld, zoals de originele dagboeken, foto’s van de plekken waarover geschreven is, overgeleverde beeldfragmenten en andere objecten die refereren aan die tijd en plaats.
Bijzondere vriendschap
Naast ‘Jongeren in de Vuurlinie’ is de expositie ‘Albert en Theo’ te zien, samengesteld door dr. Mathilde Roza. Deze tentoonstelling, over een bijzondere vriendschap in oorlogstijd, is speciaal uit het Vrijheidsmuseum overgekomen. Maak kennis met 21-jarige Albert Tarbell, een Amerikaanse paratrooper van Mohawk afkomst, en de 15-jarige Nijmeegse jongen Theo Smolders. Ze ontmoeten elkaar in de bossen rondom boerderij De Engelenberg in Groesbeek, trekken zo’n zes weken met elkaar op en worden vrienden voor het leven. Initiatiefnemer en maker van deze tentoonstelling is Dr. Mathilde Roza.
Praktische informatie
De tentoonstelling loopt van 1 t/m 23 oktober 2023 en is gratis te bezoeken tijdens openingstijden van de Stevenskerk (ma t/m za: 10.30 – 17.00 uur, zo: 12.00 – 17.00 uur). Tijdens de gratis te bezoeken opening op 1 oktober zijn er lezingen van verschillende Radboud-onderzoekers. Voor de AR-beleving is een telefoon of tablet vereist. Bezoekers die geen telefoon bij zich hebben kunnen bij de balie in de kerk een tablet lenen (beperkt beschikbaar).
Jongeren in de Vuurlinie maakt deel uit van het Programma Vrijheid Rijk van Nijmegen, dat als thema ‘Jong in oorlogstijd’ heeft. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: Stevenskerk, Vrijheidsmuseum, Programma Vrijheid Rijk van Nijmegen, Regionaal Archief Nijmegen, Het Goed, Stichting Nijmegen blijft in beeld, Podcast Het Bombardement op Nijmegen, Khrystyna Khranovska en Port of Culture, Hangloose.