Gekleurde streep

Nederlands-Duitse Vrijheidsmaaltijd

Nederlands-Duitse Vrijheidsmaaltijd
5 mei

Na een succesvolle eerste editie in 2023 komen inwoners uit het Nederlandse Dinxperlo en het Duitse Suderwick opnieuw bij elkaar om op zondag 5 mei samen de vrijheid te vieren.

In een wereld vol conflicten komen inwoners uit de grensstreek samen aan de eettafel, waar ze onder het genot van de vrijheidssoep met belegde broodjes de vrijheid letterlijk beleven. De dag start op het Prins Clausplein in Dinxperlo, gevolgd door een middagprogramma met verhalen, filmbeelden en zang.

Vrijheidssoep
Om 11.30 uur wordt de maaltijd geopend door de bekende TV-kok en ambassadeur voor de Vrijheid van de provincie Gelderland, Nadia Zerouali. Zij brengt samen met de burgemeester van Aalten en de eerste loco-burgemeester van Stadt Bocholt een toost uit op de vrijheid.

Het recept voor de Vrijheidssoep komt dit jaar uit de keuken van de succesvolle YouTube-kok Nick Toet. Het duo Yvonne Tangelder en Willem te Voortwis zorgen voor de muzikale omlijsting.

Viering en film
Een Duitser en een Nederlander vertellen ieder een persoonlijk verhaal over het thema ‘Vrijheid’. Deze lezen ze voor uit 75 jaar Vrede en Vrijheid vieren, een boek dat een aantal jaren geleden tot stand is gekomen na een schrijfcursus in de bibliotheek, waarin de deelnemers verhalen uit de oorlog hebben vastgelegd om nooit te vergeten. Daarna wordt de korte film ‘In het spoor van Max’ vertoond: een bijzondere en eigentijdse verbeelding over de in Sobibór vermoorde Winterswijkse kunstenaar Max van Dam. Ingeleid door Lex Schellevis, de maker van deze film. Koor Vision brengt tussendoor enkele liederen ten gehore.

Eet mee!

Bezoekersinformatie

Datum
5 mei 2024
Locatie
Prins Clausplein
Dinxperlo
Organisator
Bibliotheek Achterhoekse Poort en partners