Keuze Vrijheid Buitenexpo Elst

Overbetuwe 1940-1945
Tussen twee rivieren: oorlogsverhalen uit de Overbetuwe
Overbetuwe wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog hard getroffen. Van 1940 tot 1944 lijkt de regio op vele andere: getekend door Jodenvervolging, collaboratie, schaarste en verzet. Nadat in september 1944 Operatie Market Garden is vastgelopen, wordt het gebied opeens frontgebied. Plotseling ligt het in het hart van de strijd.
Nadat de Britse luchtlandingstroepen bij Arnhem in het nauw komen, landt de 1ste
Driel. Wanhopig proberen zij de Rijn over te steken om hun Britse kameraden in Oosterbeek te ontzetten. Hun heroïsche maar vergeefse strijd herdenken wij tot op de dag van vandaag bij het monument ‘De Pools-Nederlandse Vriendschap’ in Driel.
Na het gedeeltelijk mislukken van Operatie Market Garden noemen de geallieerden het gebied ‘The Island’. De Overbetuwe, een eiland tussen Waal en Rijn, blijft maanden lang een oorlogsgebied waar heftig wordt gevochten.
In Elst staat één van de zes buitenexposities ‘Keuze Vrijheid’ over leven in het Rivierengebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie vertelt over de dilemma’s waarvoor inwoners zich gesteld zagen, over de keuzes die ze maakten en over de gevolgen ervan.
De expositie is ontwikkeld in het kader van ’80 jaar Vrijheid’.